Vei fi mireasă? Cu siguranță, după euforia momentelor în care te gândești la rochia albă, la primul dans, la aplauzele musafirilor care vă privesc pentru prima dată ca pe o familie, ai momente în care te temi.
Este ceva normal și în experiența mea in atatia ani ca fotograf profesionist de nuntă, am ascultat aceste temeri, am acordat sfaturile pe care le cunoșteam și le-am testat, dar am auzit și povești de groază în acest domeniu care ar trebui să fie de vis: nunta voastră.
Conform datelor Primăriei, în anul 2017, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 3962 căsătorii, iar în 2018 s-au înregistrat 3889 căsătorii. Adică aproape 4000 de mirese au zâmbit anul trecut alături de jumătatea lor și au trăit una dintre cele mai frumoase zile din viața lor. Ce amintiri crezi că le-au rămas întipărite în minte?
Sper mereu ca după nuntă tot ce vorbesc cei doi, ca nouă familie și desigur și toți invitații este cât de frumos a fost totul. Micile detalii pe care le-au gândit și le-au pregătit cu dedicare au ieșit exact așa cum au vrut, iar fotografiile de nuntă arată asta. Arată o realitate așa cum și-au dorit-o.
Dar nu mereu se întâmplă așa.
Bugetul este una dintre temele importante, iar printre temeri, a depăși bugetul, dar și a face compromisuri sunt teme centrale.
Cei mai mulți oameni cred că bugetul unei nunți se realizează pentru alții, pentru buna lor dispoziție și amintirile acelora. Și mai cred că una dintre principalele obiective este să faci economie.
Dar să te întreb ceva: a fost vreodată cazul să faci economie la râsete atunci când ai simțit că ești fericită?
Investiți în amintirile voastre de fapt, de la alegerea locației, la tipul de poveste ce stă în album.
Iar în cazul fotografiei de nuntă, dacă stai să te gândești, lucrurile sunt și mai clare. Vrei ieftin și mult sau ești de acord că povestea voastră și amintirile de după merită o investiție care nu înseamnă scump, dar cu siguranță înseamnă de calitate.
Am făcut un studiu pe când mă documentam pentru a afla ce doresc cuplurile lui 2018 la fotografia de nuntă, de ce se tem, ce așteptări au. Și am văzut că majoritatea mireselor se plângeau de aceste câteva lucruri, după ziua nunții și că printre cele mai frecvente temeri sunt, pe partea de foto, cele de mai jos:
1. Teama că se vor rata momente importante de la nuntă. Eu fac fotografie pentru că e meseria mea, în plus la faptul că e un stil de viață. Iar echipamentul meu vine să ajute experiența, nu să crească șansele că poate voi reuși să fac fotografii perfecte.
Stilul meu de fotografiere este în cea mai pare parte fotojurnalistic. Adică documentez evenimentul. Anticipez momente din experiență și surprind cele mai importate stări așa cum se trăiesc, fără să le regizez. Nu intervin asupra momentelor din cadrul evenimentelor.
Fericirea vine oricum natural și așa o surprind. Bineînțeles, nu o să vă lipsească fotografiile de grup sau alte fotografii pe care vi le doriți în mod special. Dar ce știu cu siguranță este că nu va părea în niciun moment că un amic pasionat de fotografie a fost prezent la evenimentul vostru.
2. Pozele predate în timp util.
O plângere pe care am întâlnit-o a fost că fotografiile au venit mult mai târziu decât a promis fotograful. Eu vă voi spune de la prima discuție când veți primi pozele și nu doar contractul va specifica asta. De obicei predau fotografiile in termen de 3-5 luni de la data realizarii ultimelor fotografii, sesiuni foto. Termenul este stabilit și nu intenționez să schimb procentul de sută la sută reușită de respectare a deadlineului pe care îl am în prezent.
3. O temere mare este ca toți colaboratorii să fie prezenți la timp și în formă. Ce pot să îți spun aici, ca să te liniștești, este că fiecare dintre prestatorii de servicii va vrea să ofere ce are mai bun, pentru că ceea ce face și impresia lăsată reprezintă cartea sa de vizită. Dar ca să fii și mai sigură că totul va merge la timp și conform planului, poate ai dori să discuți cu un wedding planner. Vezi la finalul blogului o listă de wedding planneri din Brașov și România.
4. Problemele tehnice la nuntă, teama tuturor.
Chiar dacă sunt lucruri pe care nu le poți controla și poate te frământă, la fel ca și pe mine, poate o să te liniștească dacă profesionistul îți spune că are rezerve la rezerve și cunoaște aparatura atât de bine încât ar putea să o monteze și demonteze cu ochii închiși. Asta trebuie să știi, că se va ocupa și va face orice ca să îți ofere ceea ce a promis, nu scuze.
5. O altă temere este cea de personalul prestator de servicii, nu cumva să fie nepregătit, arogant sau împrăștiat. Și am citit cum cele mai mari temeri sunt legate de faptul că mirii nici nu au văzut fotograful în timpul nunții sau acesta a apărut cu un asistent fără experiență, pe care s-a bazat sau că a recomandat și adus colaboratori nepotriviți. Niciodată nu am făcut o înțelegere cu un cuplu, ca mai apoi să las pe altcineva să facă fotografierea. Și mă asociez, la fel, doar cu persoane pentru care pot garanta.
6. Teama de a descoperi că fotografiile nu vă caracterizează. Această temere este ușor de uitat, mai ales dacă alegi fotograful după portofoliu. Tot la final, mai jos, poți vedea un articol despre cum să alegi fotograful potrivit, fără să regreți decizia. Ce e clar este că fiecare fotograf de nuntă are un stil și mereu poți vedea care este acesta în funcție de fotografiile predominante în Portofoliu. Și ca să nu te temi că pozele vor ieși altfel decât visezi, nu cere unui fotograf să își schimbe stilul, ci alege un ochi format deja pe placul tău.
Pe scurt, “Andrei Dumitrache-Documentary Wedding Photographer” este un boutique de fotografie de nuntă în stil documentar, natural. Prin pachetele și serviciile oferite, încerc să vă asigur o experiență personalizată, ce poate cuprinde momentele în care să vă regăsiți, jucați, amintiți, de la sesiuni de logodnă la Love story și albume personalizate de o foarte bună calitate.
7. Cele mai multe cupluri cred că orice fotograf le poate surprinde ziua – dar așa cum ai putut vedea mai sus, ai nevoie de ochi format, de simț pentru momentele importante și multă atenție la detaliu. Profesionistul trebuie să cunoască ritualul, locația, modul în care este planificat traseul. Ca să nu porți grija acestuia, fii sigură că el cunoaște orele și lucrurile pe care le-ați pregătit.
8. Prețul serviciilor sperie mulți miri. Cei mai mulți cred că fotografia de nuntă este o cheltuială – De fapt, fotografia de nuntă este o investiție în viitor, în amintiri și o stare anume pe care doar retrăirea părților cele mai frumoase ale unei zile magice o poate aduce. Da, poți avea ceva ieftin și bun, poate. Dar preferi economia în locul siguranței că vei zâmbi mereu și de fiecare dată, cu mândrie, când vei privi iar pozele?
9. Teama de aparat.
Sunt persoane care cred că nu au un stil sau nu sunt fotogenice – dar să știi că tot ce trebuie voi să faceți este să fiți voi. Fotograful are responsabilitatea de a vă surprinde. Așa că nu trebuie să vă temeți că nu știți să pozați sau să vă temeți de obiectiv, pentru că în majoritatea timpului, el e doar un martor la poveste.
Din acest motiv insist să port cel puțin o discuție față în față cu mirii mei. Pentru a le cunoaște stilul, modul de exprimare, temerile și punctele forte. Tot de aceea recomand și sesiunile foto înainte de nuntă, de logodnă sau Save the date.
Am o singură șansă să vă dovedesc că sunt un profesionist, știu asta și nu am fost niciodată în pericol de a nu livra promisiunea de calitate și rezultate profesioniste către mirii mei. Așa cum și voi aveți o singură șansă să luați cea mai bună decizie legată de colaboratorii în care investiți încredere și parte din buget.
Sper că aceste câteva idei să vă ajute și ziua voastră specială să fie de 10, doar de 10.