Spune-mi dacă îți sună cunoscut:
„Uite, aici sunt cu toate domnișoarele de onoare. Și aici e primul dans. Ah …uite cum a rămas el când m-a văzut prima dată…”
Ai răsfoit cel puțin un album de nuntă alături de o prietenă, așa-i? Și cred că deja știi și tu cursul poveștii, cel puțin în imagini:
Cam așa e fiecare album prezentat de fotografi. Brașov, București, Cluj sau Abu Dhabi, la fel ca orice poveste cu introducere, cuprins și încheiere, albumul trebuie să desfășoare aceste momente în fața ta, într-un mod cât mai artistic și deosebit.
Una dintre temerile cele mai mari ale viitoarelor mirese este ca nu cumva unul dintre momentele cruciale să fie ratat de fotograf. Nu e ca și cum se poate juca o nuntă cu repetiție, nu e ca și cum un sărut repetat are aceeași intensitate ca primul sărut la întâlnirea dintre mire și mireasă.
Am discutat deja despre stilul de fotografie pe care m-am specializat – fotojurnalistic, documentar- și care îmi permite să surprind naturalețea și firul evenimentelor într-un storytelling care aduce zâmbete și lacrimi de emoție. Dar am investit mult timp în asta, ani peste ani de exerciții și formare a ochiului.
Instinctul de a fi cu obiectivul pe momentul care nu trebuie ratat este, cred eu, un super simț al fiecărui fotograf profesionist.
Și chiar dacă din spatele acelui obiectiv te privește cu atenție fotograful ales de tine, cu încredere, cred că ajută să cunoști și tu momentele obligatoriu de regăsit într-un album de nuntă reușit.
Stilul acestor fotografii depinde de fotograful de nuntă ales, fie că sunt portrete clasice sau momente artistice, de efect sau documentare, de real impact emoțional transmis prin culori, umbre și detalii.
Mai jos o să îți ofer și exemple pentru fiecare moment. Iar de acum, fie că le privești în albumele prietenelor sau le cauți în portofoliile fotografilor, vei știi care sunt momentele de neratat trăite de un cuplu și surprinse de fotografi. Brașov, cu farmecul lui ca background, sau un loc nou, pentru un destination wedding special, din toate se va scrie o poveste care va cuprinde și aceste …
2. Portretele de familie. Pentru cei doi separat cu familiile din care vin și împreună, o mare familie reunită de emoția unei zile speciale. De cele mai multe ori, o fotografie clasica tip portret cu ei 4 sau 6, pentru părinți poate fi cea mai importantă. Și cu siguranță unul dintre tablourile de după nuntă va conține această poză. Desigur, fotografia aceasta de suflet conține uneori și bunicii. trei generații care au cunoscut și celebrează dragostea și sensul familiei.
3. Portretele tinereții . Spre deosebire de cele de mai sus, pregătirile alături de domnișoarele de onoare și cavaleri în cazul mirelui sunt momente de amintiri haioase sau cu adevărat expresii ale unei părți din viață care va rămâne neschimbată în portret. Și peste ani, vei putea spune că Ana era lângă tine, în verde, prietena ta cea mai bună, atât de departe acum…Sau ceva asemănător, melancolic, dulce amărui, ca timpul ce trece și nu se mai întoarce.
4. EL și EA. Portrete înainte de …cum se mai numesc, sau cum le poți spune în glumă. De fapt, sunt expresii ale anticipării, descrieri în culori și nuanțe al acelui tu care simte cea mai fericită zi. Aceste portrete sunt sincere, iar relația de încredere între cuplu și fotograf este foarte importantă.
5. Voi. Dacă ar trebui să aleg fotografia despre care cred că ar fi cel mai mare păcat să lipsească ar fi cea care urmează acestui moment.
Înțelegi, cred, de ce, fără să scriu eu cuvintele.
6. Momentul regilor. La biserică sau locul de oficiere a cununiei religioase, chiar dacă sunteți religioși sau nu, trebuie realizate cadrele care arată momentul când deveniți, unul pentru altul, conform tuturor legilor și obiceiurilor, TOTUL.
Iar alaiul vă primește, ca unul, înapoi la petrecere, mână în mână și gând la gând.
7. Locul poveștii. Peste ani, o să uiți că mov a fost culoarea ta preferată și paradisul în care ați dansat prima dată ca soț și soție, sau că ați ales căldura unor aranjamente naturale. Pentru asta, datoria fotografului este să descrie scena unde voi ați fost actorii principali.
8. Dansul. Poate unul dintre cele mai greu de fotografiat momente, mișcarea constantă și emoțiile fiind de multe ori piedici pentru mulți fotografi. Dar asta nu este o scuză, nu se poate spune că pozați doar înainte de a începe dansul sau la final și că restul este surprind de video. Nu, TREBUIE să existe acea fotografie care inspiră mișcare, dedicare, celebrare prin dans într-o atmosferă care vă completează..
9. Ceva dulce. Da, poate fi vorba și de micii copilași cu drăgălășenia lor, care în fotografii inspiră puritate și tinerețea unei iubiri ce azi începe viața.
Dar mă refer aici la importanța altui dulce, acela al tortului de care vă veți bucura împreună. Și importanța acestuia într-o compoziție care trebuie să pună în valoare și să exprime momentul, să reprezinte cuplul, dar și nunta.
10. Ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat, ceva albastru (sau altă culoare). De fapt, elementele aproape de sufletul celor doi. Sigur ai ales trandafiri albi în buchet pentru că îi iubești și el sigur poartă butoni anume. Toate aceste detalii vă fac pe voi, VOI. Cine ați fost în acel moment, cu ce ați plecat la drum. Buchetul, pantofii, accesoriile, sunt toate de neratat de către fotograf.
Pentru a fi sigură că fotograful nu va pierde niciun cadru din aceste momente, poți face ceva:
Pe scurt, comunicați.
O sesiune foto înainte de nuntă este cel mai natural mod de a ajunge la comunicarea perfectă cu fotograful nunții. Dar dacă nu ai planificat asta în buget, atunci recomand cel puțin o întâlnire pentru a ne cunoaște.
Sper să te inspire și să te ajute aceste câteva rânduri. Pentru orice alt sfat, chiar dacă vom lucra împreună sau nu, îți stau la dispoziție. Pentru că meriți o zi a nunții exact așa cum trebuie, parte importantă a vieții tale, fără regrete, stres și fără uitare.