Beatrice & Madalin – Fotografie de nunta in Tara Fagarasului

Fotograf Nunta Brasov

Beatrice & Madalin, 29.07.2017

[RO] Am fotografiat un cuvânt: moștenire.

O cascadă, venită de peste ani și neîntreruptă, spartă în culori și explozii de răcoare, în luna lui cuptor, nu descrie locul unde i-am fotografiat, ci pe ei. Așa i-am cunoscut, ca două siluete tinere la poale de munți bătrâni. Dragostea lui se numără nu în petalele unui trandafir, ci în firele ei de păr atins de vânt străbun și soare veșnic. Iar dragostea ei, în mai mult decât bătăile regulate ale secundarului unui ceas, se simte în sângele care îl cheamă în palma ei, aproape, mereu mai aproape.

M-au chemat alături de ei într-o lume de albastru și motive tradiționale, într-un Brașov ce le-a întins doar treceri line, i-a primit în locuri ferite pentru secrete șoptite și timpul a stat în loc uneori, în ei, în jurul lor, cât se spunea povestea în imagini.

Mi-am pregătit încălțări lejere pentru drumul lor, ca să pot ține pasul cu tradițiile din ținutul istoric al Făgărașului și cu toate amintirile unei vieți împreună care i-a dus departe și aproape, și acolo și acasă. M-au primit în horă, ca să fotografiez cum se joacă pe aici istoria, în opinci legate laolaltă cu măiestrie și cu flori purtate pe creștet, ca acum 1000 de ani.

Uneori fotografia de nuntă e documentare a unei imagini care se desprinde în fire de culoare cusute pe o ie. Iar când ei au spus Da, a fost atât viitorului, care se întrezărea deja, cât și trecutului pe care îl purtau, mândri, toți cei prezenți. Un trecut legat cu brâu, ținut la cald de cojoace împodobite și îmbrățisat cu fiecare urare de bine pe care viitorii miri au primit-o.

Și din feciori și mândre, pui de Daci sosiți la datoria strâmoșească de a fi alături viteazului mire și frumoasei mirese, s-au transformat, de la cadru la cadru, în domni și doamne, cu mătăsuri, dantele și cununi de argint.

Fiecare vechi a fost înlocuit de un nou. Hora miresei, cu primul dans de deschidere a nunții, țuica strașnică cu șampania de celebrare. Turta și binecuvântarea de fertilitate, cu felia de tort și promisiunea unei vieți dulce în doi. Tradițiile s-au ținut de mână ca și ei, într-o poveste spusă în voce de părinte blând, ținută în mâini de bunici înlăcrimate și fotografiată ba în culoare, ba în alb și negru, ca orice istorie ce merită repovestită.

Obiceiuri vechi, obiceiuri noi, cadre de legendă și sentimentul lui Acum, cu rame de Instagram sau rame de brațe ce spun Casă de piatră, le-am găsit pe toate cu ei. Le-au ales cu grijă și le-au țesut în povestea zilei, cu schimbări de ritm, ca un playlist modern, dar cu pași apăsați de cizme populare în dansuri încă admirate de generații noi și vechi.

În fum și-au desenat fericirea, în baloane și-au trimis dorințele, râsetele și căldura unui cămin care începe cu brațele ei în jurul lui. Petrecerea a continuat în umbre, momente și lumini, ani și oameni, aduși împreună de o sărbătoare nouă, dar cu inimă veche.

M-am întors cu ei într-un ținut mitic, unde rochia ei părea cascada muntelui și costumul lui un joc de șah între cer și pământ. Și mi-au arătat că o iubire tânără în comparație cu vârsta pământului, are un relief la fel de frumos ca muntele. Și le-am dorit ca ea să dureze la fel de mult și i-am fotografiat tocmai pentru asta.

Am crezut că fotografiez un cuvânt. Dar ei mi-au spus o poveste.

A thousand images for the same word, by AndreiDumitrache.ro

O poveste după imagini de Cătălina în cuvinte

Videograf: Timeless Films by Razvan Cosma


 

 

Română