Fotograf de nuntă: cum îl alegi ca să nu regreți decizia?

M-am prezentat deja vouă ca fotograf de nuntă, așa că poate sfaturi venite de la mine despre cum să alegeți un fotograf pot părea puțin ca un discurs de vânzare. Vă asigur însă că sfaturile sunt bine intenționate și nu au ca scop să vă conving să mă alegeți pe mine. Ci doar să alegeți în cunoștință de cauză.

Țineți cont că ziua nunții este doar una. Și fiecare furnizor, alături de voi, are o singură șansă pentru a-și face treaba impecabil. Pentru ca voi să trăiți o zi perfectă și să aveți amintiri plăcute.

 

Sunt câteva lucruri la care trebuie să acorzi atenție atunci când alegi fotograful de nuntă.

Înainte de a merge mai departe, am o întrebare: Cât de importantă este, pentru unul dintre voi sau pentru amândoi, partea de fotografie de nuntă?

Dacă sunteți convinși că tot ce rămâne după minunatul eveniment este senzația pe care o ai răsfoind paginile unui album foto sau că singurele amintiri, la aniversarea a 50 de ani de căsătorie, vor fi fotografiile, atunci merită să acorzi atenție la ceea ce alegi. Și să decizi cât de mult doriți să investiți în acest aspect în funcție de cât de important este acest aspect pentru voi. Pentru că, înainte de a fi un necesar și o cheltuială, fotografia de nuntă este o investiție în viitor.

Revenim la lucrurile pe care trebuie să le analizezi pentru a lua o decizie potrivită pentru voi:

 

1. Fotograf de nuntă. Bugetul vostru și tarifele lui

Dacă partea foto este importantă pentru voi, atunci acest lucru se va vedea și în bugetul pe care îl alocați. Ca idee generală, pe partea de fotografie de nuntă nu prea poți căuta OFERTE sau REDUCERI. Tarifele fiecărui fotograf sunt stabilite în funcție de stilul său de fotografiere, de calitatea materialelor predate, de echipamentul său, de experiență, de numarul orelor petrecute in fata monitorului pentru editare, de taxele lunare de intretinere ale serviciului (marketing, softuri de editare, contabilitate, comunitati de fotografie, etc) de cerere. Si de multe alte elemente care i-au determinat în timp tarifele.

Prețul pachetelor poate fi peste limita a ceea ce vă permiteți la momentul căutării. Și aici, ca termen de comparație, îți spun că un fotograf profesionist va avea tarife începând de la aproximativ 1300 de euro doar pentru fotografiile din ziua nunții, albumele si sesiunile foto fiind taxate suplimentar.

Dar dacă iei contractarea unui fotograf din categoria superioară ca o investiție, atunci și rezultatul va fi unul care să vă răsplătească.

Și țineți cont că toți fotografii lucrează cu un avans minim, achitat in urma semnarii contractului de colaborare. Prin acest lucru, te asiguri că ai rezervat un profesionist. Iar după nuntă vei achita restul pachetului fără teama că nu îți permiți amintirile de cea mai bună calitate.

 

2. Experiența ta în fotografie și a lui în meserie

Tu ai putea să vezi diferența dintre o fotografie buna si o poza oarecare? Sunt sigur ca da si ca nu vei avea probleme în a selecta fotograful potrivit după consultarea Portofoliului.

Alegerea trebuie să țină cont insa si de alte indicii ale experienței foarte importante. De exemplu, o serie de întrebări la care fotograful îți poate răspunde:

 • Câte nunți a fotografiat în sezonul anterior (ține cont că un an are 52 de weekenduri și cel puțin o treime din ele pot fi ocupate cu nunți)
 • De când fotografiază și cât timp dedică fotografiei
 • Dacă are workshopuri/cursuri/conferinte de nunta la care a participat sau dacă are fotografii premiate
 • Dacă are echipament de rezervă
 • Dacă fotografiază și în afara granițelor
 • Ce spun testimonialele de pe site, de pe Facebook sau Google despre el
 • Ce colaboratori are (Videograf de Nunta, Wedding Planner)

Toate aceste informații te pot ajuta să stabilești experiența și gradul de solicitare al fotografului. Și pentru că răspunsurile care conving pot însemna un fotograf de top, atunci trecem la punctul următor.

 

3. Când îl rezervi și cât este de liber

Care a fost primul vostru pas în pregătirile de nuntă? Rezervarea sălii, bănuiesc. Ei bine, contractarea fotografului trebuie să vină imediat după asta.

Pentru că:

 • Un fotograf profesionist va avea zilele principale dintr-un an ocupate cu cel puțin 6-12 luni înainte
 • Vei dori să beneficiezi la maxim de ochiul său, în ziua evenimentului, în sesiuni de Save the date sau Love story
 • Începerea căutărilor nu înseamnă o investiție de timp de 2 ore. De la Portofoliu, la întâlniri, nu vrei să te pripești cu această alegere
 • Nu vrei să faci compromisuri în a alege pe altcineva decât acel fotograf a cărui viziune te-a convins și să aștepți de la noul fotograf aceeași calitate

4. Atenția voastră la detalii și a lui la momente

Sau invers. Ce vreau să spun este că și voi, dacă vă închipuiți, veți avea o anumită imagine asupra a ceea ce vă doriți. Atenția la detalii, în fotografia de nuntă, este crucială. Fotografiile de grup, la masă, cu unchiul sau mătușa, nu înseamnă fotografie de nuntă. Alegi un fotograf profesionist pentru detaliile care te fac să râzi sau să plângi, după.

Cum să decizi dacă un fotograf are …ochi sau instinct pentru aceste momente? Desigur, poți consulta portofoliul. Dar mai fiți atenți la:

 • Cum e scris site-ul său și câtă atenție la detalii denotă
 • Cât de repede și de detaliat a răspuns la cererea voatră de ofertă
 • Cât timp investește în prelucrarea fotografiilor – pentru că de cele mai multe ori cantitatea nu reprezintă deloc calitate
 • Care este stilul de abordare, arunca o privire peste nuntile de pe blogul lui pentru a-ti putea face o idee (Blog Fotograf de Nunta)

5. Prima conversație, prima întâlnire, prima fotografie. Fotograf de nuntă

Pe parcursul documentării, în funcție de cum simți persoana de la capătul telefonului și a fotografiilor pe care le oferă și a ofertei, vei știi că este fotograful potrivit pentru voi. Vă recomand să stabiliți întâlniri cu primele voastre opțiuni, tocmai pentru a vedea omul care va sta în spatele aparatului. Dacă vă face să vă simțiți în largul vostru pe parcursul discuțiilor, așa va face și în cadrul sesiunilor foto.

Pe scurt, lucrurile de care trebuie să ții cont ca să faci alegerea potrivită a unui fotograf de nuntă:

 • Experiența fotografului, atenția la detalii și stilul său

 • Recomandările pe care le are, premiile și cursurile

 • Modul în care comunică și cum vă face să vă simțiți

Lucrurile la care nu trebuie să faceți compromisuri, ca mai apoi să regretați:

 • Timp prea puțin investit în căutări

 • Gândul că bugetul nu vă permite ce vă doriți

 • Ideea că oricine poate imita un stil care vă place

 

Și dacă nu v-au convins sfaturile mele, aici sunt recomandările unei publicații internaționale, Huffington Post, legate de cum să NU alegi un fotograf de nuntă. Cred că vine ca o completare firească la ce am scris eu.

Mă adresez, cred, mirilor anului ce vine.

 

Nu vă temeți să întrebați și să dați dovadă de curiozitate. Suntem aici pentru voi și pentru poveștile frumoase care pot fi arătate în imagini.

 

Fiecare nou cuplu reprezintă nu o pagină nouă în portofoliu pentru un fotograf de nuntă profesionist, ci o experiență nouă și o dedicare completă la moment. Pentru că povestea este a voastră și o trăiți în ziua nunții, dar amintirile sunt responsabilitatea noastră.

Iar ele trebuie să ofere, vouă, familiei, prietenilor, invitaților, cunoscuților și chiar și unui străin care vă vede fotografiile, senzația că iubirea voastră s-a văzut în fiecare cadru. Pentru asta încerc să mă autodepășesc și eu, de fiecare dată, cu poveștile mele despre poveștile lor.

Sper ca toate acestea să vă ajute ca start și spor la căutări. Vă doresc doar fotografii frumoase, la fel ca voi și povestea voastră!

 


Andrei Dumitrache, autorul a o mie de cadre pentru același cuvânt: VOI

0740 031 086

office@andreidumitrache.ro