Fotograf cu stil documentar: 24/7 motive să îl alegi pentru nunta ta

E despre emoție, despre umbrele care se nasc din lumină și despre o poveste care nu are nevoie de scenarii ca să fie ideală, pentru că e a ta. Așa se descrie ziua nunții atunci când alături de voi aveți un fotograf cu un stil documentar. 

Dar mai mult decât imaginile de jos, de testimoniale și exemple, o să îți dau și 24 de motive și 7 bonusuri pentru care să alegi pentru evenimentul vostru acest tip de fotografie. 

Fotograf cu stil documentar – motive să îl alegi

Motiv 1: Pentru că nu va fi regizor. Dacă iubești fotografia, urăști posing-ul și nu vrei fotografii regizate, atunci ai un motiv solid să cauți un fotograf cu un stil documentar. 

Motiv 2: Pentru că nu îți dorești întreruperi – un fotograf care să pună presiune pe voi, să fie în centrul atenției, lumea cu ochii pe el și el să intervină constant sau să influențeze desfășurarea naturală a zilei.

 

Motiv 3: Vei avea fotografii sincere – așa numitele candid photos și momentele reale care peste ani se vor simți la fel de real. Asta înseamnă stilul fotojurnalistic de nuntă: să vezi fotografii naturale, momente reale, o perspectivă de martor, de intrus, de apropiat, chiar dacă ochii nu se uită la tine și să poți compune o poveste pentru acel cuplu. Iar dacă voi fi alături de voi, atunci și povestea voastră va fi scrisă printre ele. 

Motiv 4: Ca să primești o poveste, nu o serie de poze. Vrei ca fotografiile să spună o poveste când sunt puse împreună. Povestea voastră, cu înțelesuri, lucruri evidente și detalii care construiesc pe ea, nu care doar arată frumos. 

Motiv 5: Ca să ai ochi de vultur la dispoziție – îți dorești un expert story-teller care să poată anticipa momentele, să surprindă emoția, frământările înaintea primei întâlniri, distracția și micile atingeri de tandrețe și iubire.

Motiv 6: Ca să nu ai coșmaruri despre momente ratate sau stricateScriam în blogul de AICI că teama că se vor rata momente importante sau nu vor fi surprinse perfect la nuntă este mare. Eu fac fotografie pentru că e meseria mea, în plus la faptul că e un stil de viață. Iar echipamentul meu vine să ajute experiența, nu să crească șansele că poate voi reuși să fac fotografii perfecte.

Motiv 7: Fotojurnalismul nu va ieși niciodată din trend, ca filtrele de exemplu. Dacă poți alege un stil nemuritor, care va crea poze ce vor arăta la fel de actual și peste 100 de ani, atunci acesta este stilul, pentru că naturalețea și realitatea nu se învechește niciodată. 

Motiv 8: Multitasking – pentru că îți dorești un fotograf care să poată fi atent și la detalii în tot acest timp în care ritualul are etapele cunoscute de toți (intrare în biserică, ieșire, dansul mirilor etc)

Motiv 9: Pentru că vrei să ții minte toată ziua nu doar momente – iar storytelling photography cum se mai numește fotografia documentară surprinde mult mai mult din atmosferă, pentru că până și o umbră în care nu apare niciun om poate să spună ceva despre voi. 

Motiv 10: Vezi ce simți, nu ce ți se spune  – pentru că peste ani și ani, nu vei știi dacă lacrimile erau de fericire, de melancolie sau de la machiaj. Dar dacă vei fi surprinsă în brațele mamei care plânge, vei știi de ce erau acolo acele lacrimi. 

Motiv 11: Nu ai nevoie de actori, ai nevoie de familie și prieteni – iar un fotograf cu stil documentar știe să se facă nevăzut, nu va capta atenția care trebuie să fie la voi și la momentele nunții. 

Motiv 12: Ai și album de artă, ai și revistă mondenă – adică pozele rezultate pot la fel de ușor să fie o postare autentic de impact pe social media, dar să devină și un album clasic, special și care spune o poveste la fel cum vezi în reportajele de la National geographic. 

Motiv 13: Pentru că vei avea doar tipul ală bun de surprize și am ales să pun la 13 acest motiv pentru că e normal să știi că surprize apar, de la căzături, la probleme tehnice, la ploaie, la prea mult soare. Dar un fotograf cu experiență în fotografia documentară e ca un corespondent pe câmp de luptă. Nu cu prețul vieții și nu cu teama tot timpul, lucruri pentru care îi admirăm noi toți. Ci pregătit pentru orice, cu spirit de inițiativă și improvizație, cu back-up la back-up și niciodată relaxat. 

Motiv 14: Nevăzutele – motivul pentru care merită alegerea aceasta este că ochii unui fotograf cu stil documentar sunt 2 în față și 1 la spate. Vei vedea, prin acel ochi care e atent la tot ce se petrece, detalii care altfel nici măcar nu ai fi știut că s-au petrecut. Copii jucând rolurile voastre, rude care plâng revăzându-se demult sau bunica dansând.

Motiv 15: Pentru că te temi de cameră – e stilul perfect pentru voi atunci, pentru că deși poate nu suportați obiectivul, povestea voastră merită cea mai bună poveste. Dacă nu pentru ochii voștri, atunci pentru amintirile create pentru familie și prieteni. 

Motiv 16: Pentru copii, gașcă și familie și momentele când nu trebuie să stea la poză, ci sunt suprinși inedit.

Motiv 17: Nu ai nevoie de mai mult de 1 wedding planner – și un fotograf cu stil documentar niciun moment nu va interveni să ghideze mulțimea, momentele sau pe voi. Cred că fiecare e bine să rămână la rolul său. 

Motiv 18: Pentru albumele care vor veni – fotografiile documentare se leagă cel mai bine în albume. Așa că dacă vei avea albume, pentru voi, familie, nași sau prieteni, atunci seriile de fotografii în stil documentar vor spune cea mai coerentă poveste. 

Motiv 19: Pentru că nu ai nevoie de +1 invitați, ci de profesioniști – iar un fotograf cu stil documentar, așa cum am mai spus, este tot timpul în priză, nu relaxat pentru că știe că a trecut un moment important de nuntă și poate să mai fumeze o țigară, ci mereu căutând următorul detaliu. 

Motiv 20: Pentru premii – asta pentru că fotografiile documentare cele mai reușite, sunt adesea văzute, premiate și apreciate de reviste naționale și  internaționale. 

Motiv 21: Imagini unice, nu recreații – așa cum uneori se întâmplă în alte stiluri și cele 200 de poziții clasice se repetă indiferent de cuplu. Fotografia documentară este unică pentru că participanții sunt unici de fiecare dată. 

Motiv 22: Ai și umor, nu doar pozele color – și dacă ești fan al vieții, atunci și momentele ce pentru alții ar părea extravagante, exagerate sau de care le-ar fi rușine, pentru voi vor fi reale momente de deliciu și haz. 

Motiv 23: Primești cele mai bune idei din două lumi – pentru că un fotograf cu stil documentar poate fotografia și o poză clasică de familie, dar unul specializat pe fotografie clasică nu poate intra în rolul mereu schimbător și pregătit în ani și ani de fotograf documentarist. 

Motiv 24: Contextul contează, nu doar aparența – și așa cum dragostea dintre voi nu se vede în doar cum vă priviți sau ce vă spuneți, ci în mișcarea infimă de a întinde mâna către celălalt fără să vezi că la rândul lui întinde mâna, sau alte gesturi sau contexte care arată cine sunteți. 

 

Și 7 sfaturi despre cum găsiți acel fotograf și cum recunoașteți fotografiile documentare: 

  1. Subiectul nu e mereu ce vezi în prim plan – așa cum arată și fotografiile de mai sus
  2. Mediul devine parte din poveste, de la oglinzi la geamuri la nori

      3. Vezi în același cadru și subiectul principal și o relație cu un obiect sau altă persoană și asta spune povestea

 

     4. Compoziția nu e mereu standardul de subiect pe centru, cu zâmbet, cu ochii la obiectiv și tot spune ceva puternic

 

      5. Vezi multe detalii în close up, de la zâmbete, la metafore pentru viitor, prezent sau iubire. 

    6. Știi instant că nu e un moment cu repetiție, pentru că e fie în mișcare, fie în mod normal nimeni nu ar poza așa. 

      7. Imaginea te face să simți ceva, deși nu știi la cine te uiți, cine sunt, când au avut nunta, de ce te-ar interesa și totuși, partea de poveste pe care o vezi te mișcă. Și asta…asta e fotografia fotojurnalistică și asta face un fotograf cu stil documentar. 

Sper că lectura asta de câteva minute v-a făcut o idee despre ce vreți și cum poate arăta povestea voastră. Și că pot fi fotograful vostru cu stil documentar, 24/7. 

Aici găsești oferta mea pentru cele 3 pachete și beneficiile acestora. 

Și dacă încă nu ești convinsă, vezi și citește Poveștile mele

Curând, sper să vă regăsesc și povestea voastră printre ele. Acum știi și de ce meriți aceste clipe speciale și cum vă ajută.

Te-ar mai putea interesa:

Andrei Dumitrache, autorul a o mie de cadre pentru același cuvânt: VOI

0740 031 086

office@andreidumitrache.ro