Fotografie de nuntă în stil documentar: e pentru tine dacă…

Consider că în ziua nunții, mirii nu trebuie să facă nimic special pentru poze. Sau pentru mine ca fotograf în general. Eu, ca fotograf de nuntă, trebuie să fac ceva pentru ei. Să fiu martor.

Ei trebuie doar să își trăiască povestea de dragoste. Să își lase emoțiile să vorbească, să relaționeze natural, să trăiască. La cele mai înalte cote, în această zi unică. Datoria mea este de a surprinde toate aceste momente în imagini. Iar acest crez, această dorință și viziune a mea…se numește fotografie documentară de nuntă.

Stilul fotojurnalistic sau fotografia documentară de nuntă

Dacă ați ajuns aici de la o imagine a mea, sau de aici veți merge la pagina cu poveștile de nuntă, veți înțelege atât filosofia mea cât și ce înseamnă pentru o nuntă stilul documentar.
Contextul este totul, iar fiecare zi a nunții are nu doar o poveste, dar nu este nevoie să aleg fotografii de la diferite nunți ca să adaug în Portofoliu, ci adaug întreaga poveste. Și fiecare cuplu are o poveste. În cuvinte, așa cum sunt simțite de cineva care scrie despre un cuplu pe care îl vede în imagini.

Fotografie de nuntă – stil documentar (moment surprins in timpul ceremoniei religioase)


Asta înseamnă stilul fotojurnalistic de nuntă: să vezi fotografii naturale, momente reale, o perspectivă de martor, de intrus, de apropiat, chiar dacă ochii nu se uită la tine și să poți compune o poveste pentru acel cuplu. Iar dacă voi fi alături de voi, atunci și povestea voastră va fi scrisă printre ele.

Fotografie de nuntă – stil documentar (moment suprins in timpul petrecerii de la restaurant)

Avantaje: Vă veți regăsi mereu în adevărul unor imagini care vorbesc de o poveste, dar povestea e reală și e a voastră, doar a voastră. Fără cadre regizate, fără măști care nu vi se potrivesc, fotografiile realizate prin acest stil trebuie să stea împreună și spun o poveste care mereu aduce sentimentul retrăirii zilei.

Imaginile sunt fotografiate rapid, cu inspirație de moment și sincronizare perfectă, iar pentru asta este necesară multă experiență din partea fotografului și mult simț al momentului  pentru a anticipa și a avea cea mai bună poziționare. Pentru că fotografiile se realizează cu lumina blițului sau cea naturală pe fundal.

Stilul fotojurnalistic pentru nunta ta – ți se potrivește dacă…

…aștepți originalitate și naturalețe – pentru că fotografiile documentare introduc subiectul în context. Cadrul și detaliile contează pentru povestea totală. Iar pe secțiunea de Povești de nuntă vei vedea că nu introduc doar câteva fotografii, ci o suită, ca într-un reportaj, pentru a construi povestea. Stilul acesta este documentarea zilei, ca dintr-un unghi secret, mereu surprinzător și sensibil.

… adori look-ul cinematic – ca în majoritatea filmelor în care personajele interacționează între ele, fără a privi spre cameră direct, așa și stilul documentaristic pe care îl adopt vă va aduce fotografii în care vă surprind trăind momentul.

…ai încredere – de la prima discuție de obicei se realizează o legătură între fotograf și cuplu. Voi aveți așteptări anume după ce mi-ați citit cuvintele și ați văzut Portofoliul. Și simți că poți rezona cu stilul meu. Unul dintre pașii cei mai importanți pentru mine este să cunosc povestea cuplului. Fotografiile vor deveni astfel mult mai personale, intuitive și poți avea încredere că voi fi prezent peste tot unde va fi nevoie ca să includ cadrele potrivite în povestea zilei voastre.

…trăiești, nu pozezi – Ador lacrimile de fericire și zâmbetele până la urechi, emoția dinaintea sosirii mirelui, îmbrățișările părinților, momentul de liniște când cuplul e în lumea lor, finalul dansului mirilor…Momente în care și cei mai conștienți de realitate miri uită, pentru câteva momente, că lumea e mai mare decât bula de fericire pe care o trăiesc atunci.

…ai propriul stil – Dacă nu vrei peste ani să îți amintești din poze expresia și poziția pe care ți-a recomandat-o un fotograf și nu cea pe care ai simțit-o sau în care te-ai simțit confortabil, atunci stilul meu de fotografie documentară pentru nuntă ți se potrivește. Vei fi tu, iar acel tu va deveni, nefiltrat, piesa centrală a documentării. Iar peste ani și ani vei vedea aceeași realitate pe care o vei recunoaște ca și cum te-ai uita în oglindă. La tine, sau la ceilalți martori.

…aveți lumea voastră – Pentru cei care trăiesc o poveste intimă și parcă desprinsă de realitatea celorlalți, acest stil este recomandat. Neintrusiv, dar gata să vă arate lucruri pe care nu le-ați sesizat pe loc, în fotografiile nunții. Momente neașteptate, care adaugă la poveste. Voi puteți să aveți ochi doar unul pentru altul, povestea se va scrie și vi se va desfășura în fața ochilor în albume pline de momente care nu au făcut decât să îmbogățească ziua.

…sunteți timizi sau vă spuneți că nu vă împăcați bine cu aparatul foto – Îmi plac foarte mult oamenii care nu pozează. Simțiți doar momentul, eu voi încerca să fiu cât mai discret. Astfel vă veți împărtăși trăirile în orice situație, fără teamă , unul pentru altul. Eu voi fi doar martorul.

…dacă ai o idee asupra a ce vrei să se întâmple – Și în imaginea pe care ți-ai format-o nu e inclus un fotograf care oprește invitații ca să îi pună să repete un moment, sau are scenarii pe care insistă să le aducă la realitate.

…vrei să vezi oamenii, nu măștile – Și spun asta pentru că sunt persoane pentru care o realitate neregizată poate părea prea …reală. Și aleg un stil care să preîntâmpine momente de o naturalețe covârșitoare sau de o intimitate care mișcă.


Oamenii se schimbă când pozează, e ceva normal. Dar personal, cred că nunta este despre iubire, sinceritate, emoție, naturalețe, familie, prieteni și distracție. Și lacrimi. Iar toate aceste cuvinte, dacă sunt doar surprinse ca stări, și nu repetate, pot da naștere doar unor fotografii reale, unor fotografii care să vorbească despre povestea nunții așa cum a fost și, peste 40 de ani, va părea la fel de vie, de reală și tot cu oameni, despre oameni, reali.

…comunici, chiar dacă nu pozezi – Nimic din ceea ce am descris mai sus nu vrea să însemne că orice fotograf bun nu știe să combine stilurile. Iar dacă îmi vei acorda încrederea ta, să nu crezi că vei rămâne fără fotografii clasice, sau că nu voi putea realiza o ședință foto Love story sau după nuntă cu mare potențial de editorial fashion. Stilul este reprezentat de majoritatea cadrelor. Lor li se adaugă ceea ce îmi comunicați că doriți. Comunicarea este esențială în această relație fotografi de nuntă – cuplu. Dacă avem o listă comună de ce doriți și ce nu, poți avea ce e mai bun din toate lumile și fețele artistice ale fotografiei de nuntă.

Fotografie de nuntă în stil documentar – cât e de căutată și  recomandată?

Este un stil inspirat, așa cum arată și numele, din presă, reportaje și storytelling. Dar asta nu înseamnă că este un stil rece, distant, așa cum poate inițial să sune. Înseamnă că intervenția minimă a fotografului nu face decât să lase necosmetizate sentimente, momente și imaginile să fie o succesiune de cadre ce singure produc emoție, dar împreună spun o poveste.

Un studiu recent pe un forum pentru mirese punea întrebarea: Ce fel de fotografii vreți?

Rezultatele sondajului arată că fotografiile realiste (stil fotojurnalistic) sunt preferate de 61,62% dintre respondente. Și cele stilizate (clasice sau fashion) doar de 38,38%.

Așadar, ca să concluzionăm acest articol, sper eu, util pentru tine, îți recomand să îți pui următoarele întrebări și să îți răspunzi sincer:
– Ce îmi doresc de la fotografiile de nuntă
– Vreau să văd realitatea sau o variantă cosmetizată
– Pot avea încredere în 10 ani de experiență
– Îmi doresc o poveste sau poze individuale frumoase
– Merită să dedic 5 minute unei discuții cu Andrei, pentru povestea mea?


Andrei Dumitrache, autorul a o mie de cadre pentru același cuvânt: VOI

0740 031 086

office@andreidumitrache.ro